Selfcare

Goed voor jezelf zorgen, hoe doe je dat?

Selfcare, een term die we vaak tegenkomen en ik moet eerlijk zeggen, ik gebruik hem ook regelmatig. Maar wat is het nu eigenlijk?

Voor de een is dat: heerlijk in bad liggen met een muziekje aan op de achtergrond. Voor de ander: op de bank met een goed boek en een dekentje over zich heen. Iemand anders vindt juist een uurtje hardlopen een vorm van Selfcare.

Goed luisteren naar je lichaam is de basis van Selfcare. Alleen is dat voor velen makkelijker gezegd dan gedaan.

Dus wat is Selfcare nu eigenlijk?

Je hoort de term nu bijna overal. Net als Mindfullness is Selfcare een ruim begrip en de vraagstelling levert veel verschillende antwoorden op. En deze antwoorden zijn in de basis allemaal goed, aangezien iedereen anders is en andere behoeften heeft.

Selfcare bestaat voornamelijk uit ontspanning, fysieke zelfzorg, zelfcompassie en zelfbewustzijn.

Bewustzijn

Selfcare begint met bewust zijn van jezelf: hoe je jezelf voelt, stil staan bij wat je nodig hebt en daar vervolgens naar handelen. Denk aan: genoeg slaap, gezond eten, dingen doen die je leuk vindt. Maar ook jezelf mentaal en fysiek blijven ontwikkelen. Selfcare is ook voor jezelf opkomen, naar je eigen mening en gevoel luisteren, grenzen trekken, keuzes maken.

Jezelf erkennen

Al met al: jezelf belangrijk genoeg vinden, jezelf waardevol vinden, maar vooral: jezelf erkennen. Iedereen is op zoek naar erkenning, naar gezien en gehoord worden, naar een liefdevol contact met anderen. Start eerst eens bij jezelf. Erken jij jezelf wel? Vind jij jezelf wel waardevol genoeg voor zoveel aandacht?

Dagje Selfcare

Afgelopen woensdag was ik een dagje vrij en deze stond bij mij bewust in het teken van fysieke en mentale Selfcare: sporten, gezond eten, heerlijk wegdromen in een goed boek en floaten: een combi van aandacht voor mijn lichaam en mentale ontspanning. Heerlijk!

Aandacht voor jezelf is vooral genieten, genieten van wat er is en van wat je doet. Dat heb ik al bij een boswandeling, snuffelen in decoratiewinkeltjes, een nieuwe smaak thee uitzoeken bij het theewinkeltje. Het hoeft niet groot te zijn of lang te duren. Je hebt niet veel nodig om blij te kunnen zijn, de kleinste dingen kunnen vaak de meeste impact hebben.

Batterij opladen

Door regelmatig een moment van “selfcare” te plannen, zorg je ervoor dat je je batterij weer kunt opladen. Dat je meer energie krijgt en meer ontspanning kunt vinden. Als jij beter op jezelf past, heb je uiteindelijk ook meer energie om aan anderen te geven.

Blijf in het moment

Er bestaat geen “moeten” bij Selfcare, het gaat om bewustzijn. Bewust zijn dat beweging goed voor je lichaam is, dat gezond eten beter is voor je lichaam en mentale gezondheid. Je hoeft jezelf niet uit te dagen, probeer jezelf op een positieve manier aan te moedigen. We zijn voor onszelf zoveel strenger dan voor anderen.

Plan je dag niet te vol, houd ruimte over voor verrassingen, voor veranderingen. Blijf in het moment, en blijf niet in het verleden of in de toekomst hangen. Denk niet in; “straks, zo meteen, morgen, als….”. Nodig jezelf regelmatig uit om terug in het moment te komen.

Lichaam en geest

Sta jij er weleens bij stil dat je lichaam iedere dag ontzettend hard werkt voor jou? Hij/zij zorgt ervoor dat we de mooiste dingen mogen beleven en ervaren. Je mind en lichaam zijn sterk met elkaar verbonden, ze kunnen niet zonder elkaar. Het lichaam haalt zijn “voeding” uit je mindset. En je mindset heeft je lichaam nodig om iets te kunnen doen. Dus geef op tijd je grenzen aan, zowel naar jezelf als naar anderen toe. Dus houdt ze “up-to-date”. We kunnen in dit leven niet zomaar switchen van lichaam, dus wees er zuinig op. Je moet er nog heel wat jaartjes mee doen.