December

December, de laatste maand alweer van dit jaar. Ik kijk terug naar een jaar waarin veel is gebeurd. Zowel leuke dingen als minder leuke dingen. Mijn rug zorgde ervoor dat ik begin dit jaar rustiger aan moest doen. En dat had een reden: in september vond ik een nieuwe locatie voor mijn praktijk. Door de rust die ik had moeten nemen, had ik de tijd en energie om mijn praktijk weer neer te zetten, om nieuwe ideeën en dromen te kunnen verwezenlijken. Ik kijk uit naar 2019 wat dat weer gaat brengen!

December, een drukke maand, een maand van uitersten. Aan de ene kant de vele feestdagen: Sinterklaas, Kerstmis, Oud en Nieuw. De een kijkt uit naar deze tijd van drukte, gezelligheid, warmte en plezier. Het samenzijn, samen vieren. Een ander vindt het een tijd van onrust, te veel prikkels en verplichtingen. Of juist verdriet, het gemis van een dierbare.

December is ook de maand waarin de herfst overgaat in de winter. De maand van duisternis: de dagen worden korter, kouder en donkerder. Mensen zijn meer binnen dan buiten. We trekken ons even terug, keren naar binnen en zoeken de geborgenheid en warmte op van een thuis.

December is dan ook een tijd van rust, van verdieping, inspiratie en vernieuwing. Je sluit het ene jaar af en bereid je voor op het komende jaar. Net zoals de natuur; deze trekt zich terug, de bomen worden kaal. De natuur bereidt zich in de winter in alle rust voor op de lente die gaat komen.

December staat in het teken van het licht. Het licht dat, zoals men vroeger beweerde, weer “geboren” wordt op 21 december na de langste nacht van het jaar. Het licht dat weer geboren wordt in onszelf. Wat zit er in onszelf dat naar de oppervlakte mag komen, wat gezien mag worden, wat mag groeien….

December is een maand die ons even laat stil staan. Een maand van transformatie, bezinning. Een maand van bewustwording. Waar was je het afgelopen jaar mee bezig? Waar ben je nu mee bezig? Ben jij je bewust van wat je het afgelopen jaar allemaal hebt gedaan, hebt volbracht, hebt laten liggen… Ik hoor het zo vaak: een jaar vliegt voorbij.

December…een magische maand…een maand waarin veel gebeurd….een maand van energie en beweging….een maand van uitersten…donker en licht, einde en begin…geluk en verdriet…een maand om bij stil te staan…. een maand die meer doet dan wij denken. Als je even stil staat dan voel je de energie, de magie, de oorsprong, de essentie….

December…. even een stap terug in de tijd…. naar de tijd waarin men één was met natuur, met het geheel. De tijd waarin men het transformatieproces van de natuur volgde. De tijd waarin men uitkeek naar de Winterzonnewende, Midwinter, Yule of te wel 21 december, de langste nacht en kortste dag van het jaar. Met Yule werd de terugkeer van het licht gevierd. (Midwinterfeest). Van oudsher werd dit lichtfeest gevierd met uitbundige feesten waarin met name lekker eten centraal stond. Het licht had de duisternis overwonnen. Het Midwinterfeest was de start van het Nieuwe jaar. Vuur werd gemaakt om de zon “aan te moedigen” om weer te stralen. Er werd geofferd aan de Goden voor een nieuw vruchtbaar jaar. Vroeger werd er veel bewuster stil gestaan bij het afsluiten van en dankbaar zijn voor het afgelopen jaar en werd er veel uitbundiger gefeest voor de viering van het nieuwe jaar.  Dus sta er even bij stil. Wij vinden alles tegenwoordig zo normaal en vanzelf sprekend. Het blijft eigenlijk een wonder…

Iedereen beleeft december op zijn eigen manier. Wat het voor jou ook is of betekent, vergeet jezelf hierin niet. Voel, kijk en ervaar wat jij nodig hebt in deze dagen, wat jij wilt herdenken, waar jij bij stil wilt blijven staan, wat jij wilt doen.  Steek voor jezelf een kaarsje aan, zodat het licht in jou blijft branden, zodat je de aandacht aan jezelf en anderen kunt (blijven) geven.

Ik wens iedereen hele fijne feestdagen toe!

Liefs Ellen.