Decembermaand…

December…een bijzondere maand.

Sinterklaas, Kerstmis en Oudjaarsdag: gezelligheid, samenzijn, het knusse gevoel met de kerstboom in huis…Een heerlijke tijd om de warmte en gezelligheid in huis op te zoeken. Openhaard aan, kaarsjes aan, lichtjes aan. Met z’n allen op de bank, fleece dekentje om ons heen en filmpje aan. Alleen is het niet altijd alleen maar dennengeur en maneschijn…

Gezelligheid en eenzaamheid

December is een maand waar gezelligheid en samenzijn centraal staat. Maar het is voor velen van ons ook een maand waarbij we onze overleden dierbaren om ons heen missen, een maand met herinneringen aan de laatste Kerst die je samen hebt gevierd. Ook een maand van eenzaamheid, door de vroege donkerte blijven we eerder binnen en sluiten we onze deuren en ramen. Eenzaamheid voor diegene die alleen overblijven. Eenzaamheid voor diegene die moeite hebben met de donkere dagen en niet om hulp durven te vragen.

Genieten en stress

En ondanks de warmte die Kerstmis uitstraalt met zijn versierde straten, kerstbomen en vele lichtjes, is december voor velen van ons ook een maand van stress: Kerstinkopen doen, kerstdiner maken, de laatste dagen om nog iets af te sluiten in dit jaar…en dan hebben we ook nog het Coronavirus, wat nog steeds heerst en ons dwingt om flexibel te zijn, om te accepteren dat het nu allemaal anders dan anders is. Voor de een zorgt dat voor meer stress, voor de ander brengt het juist meer rust. En sommigen van ons willen het nu juist extra gezellig maken, willen zichzelf trakteren op een bijzondere kerst, juist omdat het dit jaar anders is dan anders. De verwachtingen rondom Kerst zijn daardoor hoog dit jaar. Mensen houden zo vast aan wat men had, nu niet meer heeft, wat kon en nu niet meer kan en wat mogelijk was en nu niet meer mag en vergeten… de echte kerstgedachte…

De kerstgedachte

De kerstgedachte, de essentie van Kerstmis, de essentie van ons bestaan, de magie van het leven: de geboorte van het licht, de geboorte van Jezus, de geboorte van jou, van mij en van iedereen. De kerstgedachte is even stil staan bij de magie van het leven. Niet alles vanzelfsprekend vinden, niet alles voor lief nemen. Kijken naar wat je hebt, waar je nu bent en staat. Even stil staan bij de bijzondere mensen die op je pad zijn gekomen en voor diegene die er nog steeds zijn. Ook zonder elkaars aanwezigheid zijn we verbonden met elkaar. Iedereen maakt iets mee in zijn leven, iedereen draagt iets met zich mee. Het gaat om de verbinding vanuit ons hart naar elkaar toe. De zachtheid en liefde, de steun en geborgenheid. Deze bewustwording, deze kerstgedachte, zou eigenlijk 365 dagen per jaar aanwezig mogen zijn.

Bezinning en stilte

December met zijn donkere dagen is dan ook een mooie maand van bezinning en stilte. Een maand van zelfreflectie, wat heb je het afgelopen jaar gedaan, waar ben je dankbaar voor, welke lessen heb je mogen leren en wat heb je mogen ontvangen. Kijk terug naar waar je stond en nu staat, de stappen die je hebt gezet. Niet naar wat je niet hebt gedaan of niet hebt bereikt, maar juist naar wat goed is gegaan, waar je trots op mag zijn….ondanks de chaos die Corona ons heeft gebracht. We willen altijd zoveel, dat we de kleine o zo belangrijke stappen die nodig zijn in ons leerproces niet zien.  Benoem de dingen waar je dankbaar voor bent en wees trots op jezelf, gewoon om wie je bent en wat je doet.  

Naast Sinterklaas, Kerstmis en Oud en Nieuw, is december ook de maand van … het Lucia Feest en Yule.  De prachtige feesten en tradities gevierd door onze voorouders en gebaseerd op de cyclus van de natuur.

13 december: Lucia Feest

13 december is het Lucia Feest. Een lichtfeest dat gevierd wordt in voornamelijk de Scandinavische landen.  Met Lucia begint de Kerstperiode en beginnen de voorbereidingen voor Yule, het Midwinterfeest. Oorspronkelijk viel het Luciafeest gelijk met Yule. Maar met de invoering van de Gregoriaanse kalender werd Yule gekoppeld aan de kortste dag van het jaar wat viel op 21 december en bleef het Lucia Feest bestaan op 13 december.

Het Lucia Feest is een sprookjesachtige traditie die nog volop gevierd wordt in het hoge noorden. In elk dorp wordt er ieder jaar een “Lucia” gekozen. Alle meisjes kleden zich in lange witte jurken en houden een kaars vast. De gekozen Lucia krijgt een krans van kaarsen op haar hoofd en loopt voorop in een optocht van licht. Jongetjes verkleden zich als speculaasmannetjes, elfjes en sterrenjongens en delen saffraanbroodjes uit. Prachtige liederen worden gezongen. Een magische gebeurtenis.
Gedurende het Luciafeest wordt er licht gebracht naar de donkere nacht. Met de intentie dat het licht zich verspreid over de hele wereld.

Waan je in de wereld van Lucia:

En natuurlijk mogen we Yule, het Keltische jaarfeest, het Midwinterfeest, niet vergeten…daarover meer in mijn volgende blog.

Vier december zoals het voor jou goed voelt, zoals jij het wilt. Verplichtingen zijn gecreëerde overtuigingen. Volg je gevoel, vertrouw op je eigen waarheid en maak van december je eigen magische maand.

Liefs Ellen