Gevoel-ratio

Je intuïtie is een godsgeschenk.
De ratio slechts een dienaar.
Ergens in de tijd zijn we de dienaar gaan aanbidden
en het geschenk vergeten”.

Een uitspraak van Albert Einstein die eigenlijk geen uitleg nodig heeft. Een uitspraak die voor velen geldt. In mijn praktijk kom ik zo veel mensen tegen die het zo gewend zijn om naar hun verstand te luisteren, naar te handelen, dat ze hun gevoel en hun contact met hun lichaam vergeten en zelfs verliezen.

We worden allemaal opgevoed met het doel om veel te leren, je verstand te vergroten en beslissingen maken te maken, door goed te overwegen en erover na te denken. Van jongs af aan zijn we bezig om ons verstand te ontwikkelen. Maar daarmee wordt onze intuïtie steeds verder naar de achtergrond verdrongen.

Gelukkig hebben steeds meer mensen dit in de gaten. Zijn ze zich bewust van de beperkingen die het verstand heeft en wat voor invloed het heeft op onze emoties. Gedachten die alle kanten opgaan, die een houvast en bevestiging zoeken. Het willen begrijpen, de controle willen hebben en houden. Het verstand is veel tastbaarder dan het gevoel. Het is gebaseerd op kennis en feiten. Je gevoel is echter veel groter dan dat. Het kent geen beperkingen, geen voorwaarden, geen grenzen, geen einde. Het lastige is om hierop te vertrouwen. Gevoel hoef je niet te begrijpen, niet te verantwoorden. Het is er, het was er en zal er altijd zijn.

Het gaat om de combinatie van verstand en gevoel. Beide zijn aanwezig, beide heb je nodig, de een niet meer dan de ander.

Zoals ik al schreef, vindt er gelukkig een verandering plaats. Mensen zijn steeds meer op zoek naar hun gevoel, naar hun eigen ik, naar hun eigen normen en waarden. En ik ben blij en dankbaar dat ik deze mensen mag helpen. En het is niet zomaar een deurtje wat je kan openen. Het vergt geduld en vertrouwen. Maar ook kracht en moed om het onbekende in jezelf toe te laten.

Kinderen van nu zitten veel dieper in hun gevoel, weten ernaar te luisteren, kennen hun eigen waarheid, maar vinden het moeilijk om in de hokjes van deze maatschappij te passen. Er wordt al veel meer naar deze kinderen geluisterd. Ze worden herkend en erkend, wat erg waardevol is.

De waarde van ons gevoel wordt onderschat. Einstein zei het toen al en gelukkig kunnen steeds meer mensen zich hierin vinden.