Gevoel…

Iemand zegt:
“Ik weet het allemaal wel, maar ik voel het niet…”

waarop ik antwoord:
“Je voelt het wel, maar je weet het nog niet…”

Gevoel is er altijd. Alleen…je bent het er misschien niet altijd bewust van. Want wat is gevoel? Wat moet je voelen? Wat kan je voelen? Hoe moet je voelen?
Allemaal vragen waar ik geen eenduidig antwoord op kan geven. Voor iedereen is het namelijk anders. Ik kan je niet vertellen wat je moet voelen, ik kan je er alleen bewust van maken. Wat voor mij warm aanvoelt, kan voor jou koud aanvoelen. Wat voor mij als een slappe handdruk aanvoelt, kan voor jou stevig aanvoelen.

Ik kan je ook niet vertellen wat goed is en wat fout. Er is voor mij geen goed en fout. Het is zoals jij het waarneemt. Je kunt gevoel namelijk niet in een hokje plaatsen. Het gaat erom wat er gebeurd, wat jij ervaart en wat jij er mee doet.

Een oefening die ik mijn cursisten altijd laat doen is elkaars energie aanvoelen. Wat voel je als je je handen naar elkaar toe beweegt en wat voel je als je afstand creëert. De een voelt een koude windvlaag, de ander juist warmte, een ander geeft aan dat het voelt als twee magneten, terwijl weer iemand anders het omschrijft als elastiek…

Sta open voor je eigen gevoel, ervaar…en schrijf je eigen handleiding. Geef jezelf de ruimte om te ervaren, om te leren en om te luisteren naar je gevoel.

Liefs Ellen