Hello september!

In heel het land zijn de scholen alweer begonnen, de zomervakantie is nu echt voorbij….

Net zoals de maand augustus, de echte zomermaand. Met September lijkt het net alsof we een iets achter ons laten, een andere richting op gaan, het begin van een nieuw avontuur en voor velen ook een nieuw jaar. September geeft een ander gevoel, heeft een andere energie, andere verwoording.

Wist je dat?

September komt van het Latijnse woord Septembris wat afkomstig is van het woord septem, dat zeven betekent. September was oorspronkelijk de 7e maand van het jaar, omdat het Romeinse kalenderjaar tot 153 v. Chr op 1 maart begon.

En het getal zeven is weer een magisch getal, een symbool voor volheid, volmaaktheid. Denk aan de zeven wereldwonderen, de Zeven Wijzen, maar ook de Zeven geitjes, Zeven dwergen, Zevenmijlslaarzen. Zeven is ook het getal van natuurlijke cycli die we op allerlei vlakken kunnen zien: in muziek, in kleuren, etc. Er is ontzettend veel te vinden over het getal zeven.

Herfst

September is de eerste maand van de meteorologische herfst. De astronomische herfst begint rond 21 september met de Herfst-equinox.

De dagen worden nu al korter, maar na 21 september, de dag van de Herfst-equinox: dag en nacht zijn dan even lang, wint het donker van het licht en worden de dagen nog korter, donkerder, kouder. En bevinden we ons richting winter.  

Is september dan ook echt een herfstmaand?

Voor mij voelt het niet zo. Het voelt meer als een overgangsfase naar de herfst toe, die zich volop laat zien in oktober. September is meer een nazomermaand, een voorbereidingsfase voor de donkere dagen die komen.

September is dan ook een magische maand van veranderingen en dankbaarheid. We genieten intens als de zon zich laat zien, de natuur verandert, prachtige zonsopkomsten en zonsondergangen, mistige ochtenden, paddenstoelen die weer overal tevoorschijn komen, bladeren die verkleuren. De natuur laat zien dat we met dankbaarheid mogen terugkijken op wat we hebben gedaan, wat we hebben geoogst, wat we weer mogen loslaten en dat we ons mogen voorbereiden op dat wat komt.