U van Uitersten…

Moet je altijd tot het uiterste gaan?

Moet je altijd het uiterste van jezelf vragen? Moet je het uiterste in jezelf opzoeken? Het leven vraagt af en toe het uiterste van je, maar dat betekent niet dat je altijd tot het uiterste moet gaan. Het gaat juist om het midden, de balans. En om het midden te kennen, te vinden, moet je weer je uitersten kennen, onderzoeken.

Comfortzone

Zie het midden als een comfortzone, alles erbuiten zijn de uitersten. Zie het als een lemniscaat, deze verkent ook de uitersten, maar de beweging en het middelpunt zit ertussen. Of zoals een Yin-Yang, ook deze zijn met elkaar verbonden, zodat je je balans kunt vinden in het uiterste. 

Ga je tot het uiterste om jezelf te bewijzen?

Of ga je tot het uiterste om te kijken wat haalbaar is voor jezelf?  Wellicht hetzelfde, maar toch anders. Het uiterste kan zitten op mentaal, emotioneel en fysiek vlak. Alles heeft te maken met de grenzen opzoeken, de grenzen verkennen, de grenzen onderzoeken, de grenzen verleggen, de grenzen afbakenen. Het heeft ook te maken met jezelf uitdagen, jezelf onderzoeken, jezelf kennen, jezelf motiveren, jezelf verrassen, jezelf verbazen.

Zoals met alles, is het maar net hoe je erin stapt, wat je doel is, wat je ermee wilt bereiken en waarom.

Manier van bewegen

Uiterste voelt goed, voelt zwaar, voelt vermoeiend en energiek tegelijk. Door uitersten op te zoeken, zul je ontdekken wat bij je past. Zul je ontdekken wat er allemaal mogelijk is. Het onmogelijke wordt mogelijk, het ontastbare wordt tastbaar. En alles daartussen is het midden, is een punt van balans, van beweging, van mogelijkheden, van ruimte.

Meerdere betekenissen

Want wat is nou precies: het “uiterste”? Er is geen specifiek antwoord op deze vraag. Het is maar een woord wat door iedereen anders geïnterpreteerd kan worden. Eigenlijk bestaat er geen uiterste. Er bestaat alleen maar iets en niets. En ook niets is iets. Er is alleen maar een uiterste in het moment. En het moment is een plek van creëren, van manifesteren. Er is altijd een beweging aanwezig, een vooruitgang, een verandering, een ontwikkeling. Wat vandaag je uiterste is, hoeft er morgen niet te zijn.

Laat je verrassen

Zoek het uiterste op met als doel om een vooruitgang, beweging te creëren, om de ruimte die vrijkomt te onderzoeken en niet om het uiterste zelf. Verg niet te veel van jezelf omdat het moet, doe het vanuit nieuwsgierigheid en laat je verrassen. 

Alle groei en ontwikkeling zit hem niet in het opzoeken van uitersten, maar in de beweging en ruimte die erdoor wordt gecreëerd.