J van JAARFEESTEN

Bewustzijns ABC

Op 1 mei vierden we Beltane, het Keltische jaarfeest dat de komst van de zomer viert. De Keltische jaarfeesten vormen voor mij een basis en fundering in het leven. Ze zijn simpel en krachtig en zorgen voor rust en structuur in mijn leven. Het is een vorm om volledig in het Hier en Nu te zijn, in contact te blijven met de cyclus van het leven, van de natuur. Om niet vast te zitten in de kaders en structuren van de maatschappij, maar om bij mezelf te blijven, me te ontwikkelen in mijn eigen ritme en kunde. De jaarfeesten volgen een natuurlijk ritme, spiegelen de cyclus van de natuur. Een oneindige cyclus vol mogelijkheden.

Essentie van het leven

De acht jaarfeesten brengen ons terug naar de basis, de essentie van het leven. Ons leven bestaat net zoals de natuur uit processen van leven, dood en wedergeboorte. Zowel letterlijk als figuurlijk. Het leven gaat toch al zo snel: dagen, weken, maanden, ze vliegen voorbij. Door de cyclus van de natuur te volgen, ben je meer bewust van jezelf, waar je staat in je leven en wat je daadwerkelijk nodig hebt. Iedereen wilt zo graag vooruit, het liefst zo snel mogelijk. Ben eens bewust van waar je nu staat en waar je vandaan komt. We verliezen zoveel energie aan onnodige dingen, energie die we nodig hebben, energie die voor het oprapen ligt, maar waar we simpelweg voorbij lopen.

Je hoeft geen sjamaan, heks, medium, apart, zweverig, spiritueel of wat dan ook te zijn om je meer te verdiepen in, en te verbinden met de jaarfeesten. Het is een vorm van vroeger, ver voor het Christendom, toen er nog geen klok was, alleen de zon en de maan, licht en donker. Toen men dankbaar was voor wat de natuur voor de mens betekende en deze nog niet voor lief nam.