M van MENS ZIJN

Bewustzijns ABC

Tsja mens-zijn, daar kan ik een heel boek over vol schrijven. En wie weet, misschien ga ik dat ook nog een keer doen. Mens-zijn is zo simpel en tegelijkertijd ook zo ingewikkeld.

Want wat is nou eigenlijk mens-zijn? Wat maakt jou een mens? Niemand is hetzelfde, iedereen is anders. Iedereen is uniek. Dat is juist het mooie van mens-zijn. Je bent geen kopie. Als mens hebben we emoties en gedachten. Liefde, angst, verdriet, blijdschap, etc. Dat maakt ons mens en geen robot. In de essentie zijn we hetzelfde, in ons doen en laten totaal anders. Er bestaat geen prototype mens. Wat is goed, wat is fout? Wat is mooi en wat is lelijk? Wat is de waarheid en wat is een leugen? Niks staat vast, dat is het mooie van mens-zijn. Het is een groot avontuur.

Voor mij is mens-zijn is niets anders dan jezelf zijn. En jezelf zijn in deze wereld vol andere mensen is niet altijd eenvoudig. Het begint met acceptatie: het accepteren van wie je bent, wie je daadwerkelijk bent. Niet wie je wilt zijn, dacht te zijn, maar wie je nu bent. Iedereen heeft iets bij te dragen in deze wereld, iedereen is hier met een reden en die reden is voor iedereen weer verschillend.

Wees niet perfect, vertrouw op je intuïtie, laat los wat anderen van je denken of wat zou moeten. Want als we dat kunnen, dan kunnen we stoppen met zoeken. Stoppen met jezelf te vergelijken met anderen. Stoppen met goed willen doen, perfect willen zijn, geen fouten willen maken. We willen zoveel en zo vaak iets wat niet haalbaar is, wat niet nodig is. We zien niet wat we hebben, wat we van nature bezitten, wat we voor anderen kunnen betekenen. We zoeken bevestiging, willen gezien en gehoord worden. We willen er zijn. Het is een constatering, geen probleemstelling, geen oplossing.

Iedereen is anders en iedereen draagt een rugzak. Mens-zijn is vaak lastig en toch ook zo simpel. We maken het zelf zo moeilijk. We zouden graag anders willen zijn, we zouden onszelf graag beter willen begrijpen. Minder verwarring voelen, ergens willen zijn en tegelijk ervandaan willen gaan. Het niet weten, het alles zijn. Stop! Je bent een mens, punt, niet meer, niet minder.

Gewoon er-zijn, dat is mens-zijn.