N van NEE

Bewustzijns ABC

Het magische woordje: NEE. Net zo magisch als JA. Beide nodig in het leven. Voor de een woorden met een grote betekenis, overtuiging, grens en weten. Voor de ander zijn het gewoon woorden die makkelijk gebruikt worden, niet meer, niet minder.

Maar O wat kunnen de woorden NEE en JA veel betekenen, voor jezelf en voor de ander. Ze zijn zowel hard als scherp, geven zowel verdriet als vreugde. Het zegt veel en toch ook weer niet. Achter de woorden NEE en JA zitten een heel verhaal, een belofte, een wens, een verwachting, een hoop, een grens.

Veel mensen vinden NEE zeggen moeilijk. Willen de ander niet kwetsen, niet teleurstellen. Maar NEE zeggen is soms nodig, om zelf je grenzen aan te geven, om jezelf tijd, rust en ruimte te geven. Maar ook om de ander te helpen zonder te helpen.

NEE is per definitie niet negatief en JA is niet per definitie positief. Het is maar net hoe je ze gebruikt. Het zijn woorden met verschillende betekenissen in verschillende situaties. Maar goed, geldt dat eigenlijk niet voor alle woorden die we gebruiken.

NEE en JA zijn woorden met een punt, maar vaak gebruiken we ze met een komma. We halen er allerlei redenen bij die horen bij NEE en JA. Al vinden we dat we NEE vaker moeten uitleggen dan JA. NEE brengt ook meer emoties met zich mee, waardoor we er meer redenen aan koppelen.

Eigenlijk geloven veel mensen dat je een reden moet hebben om NEE te kunnen zeggen. En het liefst nog met een goed excuus.

Iedereen mag iets vragen en iedereen mag antwoorden. Zowel de vragen als antwoorden staan niet vast. Jouw gevoel, jouw wensen zijn net zo belangrijk als die van een ander. Zowel een JA als een NEE leveren iets op, zolang je het maar voor jezelf duidelijk hebt.

Liefs Ellen I Your Life Your Energy
Inzicht-Balans-Energie