Mabon / Herfst equinox

We zijn nog volop aan het nagenieten van de zomer, de dagen worden al korter, de temperatuur is nog heerlijk. Toch laat de Herfst zich al zien…de natuur trekt zich al merkbaar terug en komt tot rust. 

Het is de periode van verandering, dat het licht en donker elkaar weer ontmoeten, waarbij het licht zicht terugtrekt en zijn koninkrijk overdraagt aan het donker.

Herfst equinox

Mabon, het Keltisch jaarfeest dat de Herfst viert, de zon eert en en het donker verwelkomt. Tijdens de Herfst equinox zijn dag en nacht even lang, donker en licht zijn in balans. Een moment waarin alles stil staat, tijd en ruimte niet bestaan, “moeten” geen waarde heeft, alleen maar een Zijn. Een kantelpunt, waarin beide zijden weer in evenwicht zijn, gelijkwaardig aan elkaar. Waarbij ze elkaar voeden, eren en respecteren. Donker en licht kunnen niet zonder elkaar bestaan, ze hebben elkaar nodig voor groei en ontwikkeling.

De Herfst equinox valt dit jaar op zaterdag 23 september om 08:49.

Zelfreflectie

Mabon is een mooie tijd voor zelfreflectie. Met dit feest kun je terugkijken naar het verleden en vooruitkijken naar de toekomst. 

Het is nu ook de tijd om balans tussen tegengestelde krachten in ons leven te herkennen en te overdenken. En de energie hieruit gebruiken voor de veranderingen die we willen doorvoeren. 

Mabon staat voor loslaten van datgene wat we niet meer nodig hebben. Zoals een boom zijn bladeren laat vallen en ruimte creëert voor nieuwe bladeren. De tijd van afronding en/of uitersten met elkaar verbinden die nog voor de winter met elkaar verbonden moeten zijn.

Mabon en haar symboliek

Het symbool van Mabon is de appel. Appels zijn het symbool van wijsheid en magie.

Een ander symbool wat hoort bij Mabon en de Herfst is de bezemsteel. Een bezem staat voor reiniging, in beweging brengen en loslaten. Vroeger werden rond deze tijd de nieuwe bezems voor het huishouden gemaakt. De steel was meestal van Eikenhout en de twijgen van Berk. De bezem werd altijd met de bos omhoog bewaard, om het geluk te “vangen”.

Mabon en haar rituelen 

Mabon kent net zoals alle andere Keltische jaarfeesten vele rituelen en tradities.

Jar

Een prachtig ritueel om het donker te omarmen en zo de donkere dagen door te komen is het maken van een Jar. Je kunt dit doen volgens de ceremonie van het maken van Aqua de Florida.

Vrijdag 6 oktober geef ik de speciale Herfst workshop Aqua de Florida. Voor meer informatie en mogelijkheid tot inschrijven, klik hier.

Herfstwandeling

Maak een herfstwandeling in het bos en zie de dankbaarheid en schoonheid van de natuur: de mooie herfstbladeren, dennenappels, beukennootjes, eikeltjes, takjes, etc. Neem dit mee naar huis en maak er een mooi herfsttafereeltje (herfstaltaar) van.

Bezemsteel

Maak net zoals vroeger een bezemsteel. Zoek in het bos een mooie dikke tak voor de steel en wat twijgen voor de bezem. Dit hoeft niet groot te zijn, je kunt ook een mini bezemsteeltje maken. Visualiseer waar je afscheid van wilt nemen en veeg het met je bezemsteeltje symbolisch weg.

Appelritueel

Snijd een appel horizontaal door. Je ziet dat het klokhuis de vorm heeft van een pentagram. Haal de zaden eruit en leg deze apart. Ieder zaad staat voor een dankbaarheid. Spreek je dankbaarheid uit en begraaf je zaden in de aarde.

Jaartraining Keltische jaarfeesten

Ik schrijf al langer over de Keltische jaarfeesten. Over de tradities en rituelen. Over de connectie van onze voorouders met de kracht en eenvoud van de natuur. Het was al langer een droom van mij om dit tastbaarder te maken, om meer mensen kennis te laten maken met de Keltische jaarfeesten. Om samen te komen, samen te vieren, te verbinden met de cyclus van de natuur zoals onze voorouders deden.

En nu is het zover: de cursus is tot stand gekomen!

Er zijn in totaal 8 Keltische jaarfeesten, dat betekent dus 8 bijeenkomsten. 
De bijeenkomsten vinden plaats op een mooie locatie in de natuur. We gaan ons verbinden met deze jaarfeesten door ons te verbinden met de cyclus van de natuur volgens de oude tradities en rituelen. 

Net zoals onze voorouders staan we stil bij de symboliek van de natuur, bij haar seizoenen, bij haar elementen, bij haar fases en processen. 

Ga je mee? 

Voor meer informatie, klik hier