Sankta Lucia

Dit jaar valt Sankta Lucia samen met Nieuwe maan.

Sankta Lucia is een traditioneel Scandinavisch familiefeest wat gevierd wordt op 13 december. Met Lucia start de Kerstperiode en beginnen de voorbereidingen voor Yule, het Midwinterfeest. Het wordt gevierd met sprookjesachtige optochten en kerkconcerten.

Het feest stamt uit de Middeleeuwen en viel oorspronkelijk gelijk met Yule. Maar met de invoering van de Gregoriaanse kalender werd Yule gekoppeld aan de kortste dag van het jaar (21 december) en bleef Lucia bestaan op 13 december.

Lucia: drager van licht

Lucia is een lichtheilige, die licht, vreugde en hoop brengt in de donkerste tijd van het jaar. Het is de traditie dat vroeg in de morgen de jongste dochter in een lange witte jurk met een rode sjerp en een kaarsenkroon op, het gezin komt wekken en eten komt brengen. Terwijl wordt het Lucialied gezongen.

Ook wordt er in elk dorp jaarlijks een eigen Lucia gekozen. Alle meisjes kleden zich in lange witte jurken en houden een kaars vast. De gekozen Lucia krijgt een krans van kaarsen op haar hoofd en loopt voorop in een optocht van licht. Jongetjes verkleden zich als speculaasmannetjes, kabouters en/of sterrenjongens en delen saffraanbroodjes uit.

Prachtige liederen worden gezongen. Een magische, sprookjesachtige gebeurtenis.
Gedurende het Luciafeest wordt er licht gebracht naar de donkere nacht. Met de intentie dat het licht zich verspreid over de hele wereld.