Yule, het “oude” Kerstmis

Het is bijna Kerstmis. Bijna alle huizen zijn zowel buiten als binnen verlicht met wel duizenden lampjes. Het geeft een magische sfeer. Maar voordat het Kerst is, is het eerst Midwinter oftewel Yule. Een jaarfeest waar ik graag bij stil sta.

Midwinter

Met de komst van de langste nacht en de kortste dag van het jaar, bereiken we met Midwinter de diepste duisternis. Vanuit deze duisternis viert men de wedergeboorte van het licht. Na Midwinter worden de dagen namelijk weer langer en de nachten korter. Het licht wint het van het donker.

Licht brengt blijdschap en warmte en staat symbool voor het leven. De terugkeer van het licht was dan ook heel belangrijk voor onze voorouders: meer licht betekent meer zon en warmte, hetgeen een nieuwe groeiperiode voor de gewassen betekend. Vuur symboliseert het licht.

Yule

Yule is het “oude” Kerstmis. De kerstboom van nu heeft alles te maken met de levensboom van de oude Kelten en Germanen. Voor de Kelten zijn bomen heilig en deze versierden ze. De Germanen staken de boom in brand.

De Kerstboom is bedoeld om de aankomende groene periode in te luiden. Wintergroene takken symboliseren de overleving van de natuur en staan symbool voor wedergeboorte en het eeuwige leven. De boom werd versierd met rode appels die staan voor levenskracht, zilveren ballen staan symbool voor de maan en gouden draden symboliseren het zonlicht.

Met de groenblijvende takken dacht men ook dat ze de winterdemonen zouden verslaan en zelfs de kracht van de dood konden afweren.

Yule periode

Met Midwinter start de Yule-periode: een periode waarin de tijd even stil staat. Men spreekt ook wel van de Heilige nachten. Volgens onze voorouders was dit een mystieke periode die eigenlijk niet bestond. Ze zagen het als extra tijd, een soort van tussenfase: een tijd van stilte en bezinning, een tijd waarin alles samenkomt, grenzen vervagen en mogelijkheden ontstaan. De tijd waarbij we sterk verbonden zijn met onze verre voorouders, de goden, de kosmos, de essentie van ons bestaan. Een mooie tijd om eens extra stil te staan bij jouw oorsprong, bij jouw wensen, bij jouw leven.

Heilige nachten

De zon staat vanaf Midwinter 12 dagen/nachten op dezelfde plek voordat hij weer begint te draaien en de dagen langzaam weer langer worden. En door deze lange donkere nachten en de korte dagen voelt het ook alsof de tijd even stil staat. Het is een mooie tijd om de donkere en lichte kanten van jezelf te onderzoeken en te verbinden. Licht kan namelijk niet zonder donker. Yule, het Keltische jaarfeest, waarin onze voorouders de terugkeer van het licht vierden, staat in het teken van licht èn donker. Het gaat om de balans, want alleen dan kan je ècht het licht ervaren.

Haal de magie van de winter in huis

Kerstmis is voor mij een periode van oude tradities en nieuwe gebruiken. Een periode die start met Samhain, het Keltische jaarfeest, wanneer de sluier tussen deze wereld en de “onzichtbare” wereld het dunst is. Wat zorgt voor een diepe verbinding met Midwinter, wanneer de tijd letterlijk even stil staat en waarna we met nieuwe kracht, vol goede hoop en vertrouwen het nieuwe jaar in kunnen stappen.

Dus voordat je uitkijkt naar de Kerstdagen, wil ik je vragen stil te staan bij Midwinter en zijn magische nachten. Haal de magie van de winter in huis met groenblijvende takken, zoals de Hulst, Den en de o zo fijne Maretak.

Yule kent veel rituelen, zoals het bijhouden van een droomdagboek, het maken van een Yule blok of een Yule log.