SeptembeR

De R zit weer in de maand!

Vroeger was het een waarschuwing, omdat er in die maanden minder vers fruit en groente was. Men kreeg daardoor te weinig vitamine C binnen en hadden daardoor een slechtere weerstand. Tegenwoordig is er gelukkig het hele jaar door voldoende vers fruit en groente verkrijgbaar.

Wat de R wel zegt is dat het september is! En september is de maand waarin de herfst begint!

Volgens de weerkundigen is de herfst begonnen op 1 september. Maar officieel start de herfst op maandag 23 september, wanneer de dag en nacht ongeveer even lang zijn, en duurt tot zondag 22 december. En op basis van de seizoenen spreekt men van herfst op 21 september. Altijd leuk deze weetjes.

Voor mij begint de herfst wanneer de natuur het aangeeft: wanneer de bloemen uitgebloeid zijn, wanneer het blad gaat kleuren of de bomen hun bladeren laten vallen. Nu is het voor mij meer nazomer. Heerlijke temperaturen, volop vlinders en nog prachtige groene bomen.

Bij herfst denk ik ook aan heerlijke boswandelingen, genietend van de verschillende kleuren blad, allerlei paddenstoelen en nootjes, zoals eikels, beukennootjes en kastanjes. Maar ook de geur van het bos: de geur van hout, van mos en van de regen. In de avond, buiten onder de veranda onze open haard aan of binnen onder een dekentje op de bank met de sfeer van theelichtjes.

De cyclus van de natuur is verbonden met onze levenskracht. De levenskracht komt in de lente naar buiten en keert in de herfst terug naar binnen.

De herfst bied je een periode aan om tot rust te komen, om even stil te staan en te kijken waar je nu staat in je leven: wat heb je tot nu toe bereikt en wat ligt er nog voor je.. Herfst staat voor loslaten van datgene wat we niet meer nodig hebben. Zoals een boom zijn bladeren laat vallen en ruimte creƫert voor nieuwe bladeren.

Wanneer is het voor jou herfst?