Vrijdag de 13e …

Bijgeloof of een echte ongeluksdag?

Paraskevidekatriafobie..

Een prachtig woord voor scrabble. Ik dacht eerst dat het maar een verzinsel was, maar nee het woord bestaat echt. Het is de specifieke angst voor vrijdag de 13e. Maakt mij nieuwsgierig naar waar het eigenlijk vandaan komt…..

Er zijn verschillende verhalen van herkomst op internet te vinden. Vaak is het de combinatie van “vrijdag” en het getal “13”. Bijvoorbeeld vanuit het Christendom is vrijdag is de dag dat Jezus werd gekruisigd. Op vrijdagen werden vroeger door de Romeinen doodvonnissen voltrokken. Het getal 13 is in het Christendom ook gekoppeld aan het laatste avondmaal van Christus, waar dertien personen aanzaten. Maar vrijdag de 13e werd ook gekoppeld aan de dag dat vroeger de heksen bijeenkwamen samen met hun zwarte katten. Er is ook een Noorse sage over 12 goden die bijeenkwamen in Walhalla en Loki kwam als 13e god onuitgenodigd binnen en schoot god Balder (God van Vreugde) dood. De aarde was toen in diepe rouw. Ook zijn er verhalen die betrekking hebben op de Tempeliers. Alle Tempeliers werden op vrijdag de 13e opgepakt en vals beschuldigt. En zo zijn er nog veel meer verhalen te vinden….

Het getal 13 is in velen landen bekend als ongeluksgetal. Echter in Griekenland en Spanje wordt dinsdag de 14e als ongeluksdag gezien en in Italië is dat vrijdag de 17e. China kent 4 als ongeluksgetal en 7 als geluksgetal.

Bijgeloof

Alles is ontstaan uit bijgeloof: het verwerven van geluk en het afweren van ongeluk. Het heeft vaak betrekking op voorwerpen en symbolen. Net zoals dat onder een ladder doorlopen ongeluk zou brengen of het zien van een zwarte kat, een paraplu binnenhuis openen, breken van spiegels en met zout knoeien.

En tegengesteld zou een gevonden hoefijzer geluk brengen. Indien deze boven een deur wordt gehangen met de opening naar boven wordt het geluk als het ware opgevangen en boze geesten buitengehouden, hang je echter een hoefijzer met de opening naar beneden dan trekt het juist ongeluk aan. Een ander bijgeloof is dat als je een hoefijzer vindt deze geluk brengt als je deze over je linkerschouder gooit, een wens doet en vervolgens wegloopt zonder om te kijken.

En wie kent het klavertje vier niet… het symbool voor geluk net zoals een lieveheersbeestje. En velen van ons gebruiken het afkloppen op hout als je een bepaalde uitspraak doet waarvan je het ongeluk niet op je af wilt roepen.  

En ken je ook het bijgeloof van een spin? Als deze in zijn web naar boven klimt brengt dat ongeluk, als de spin echter naar beneden klimt brengt het juist weer geluk.

Er is heel wat te vinden over bijgeloof en zijn symbolen, handelingen en rituelen.  

Bijgeloof is geen echt geloof, het is meer een overtuiging die je vaak bij je geboorte meekrijgt. Voor de een is het onzin, voor de ander schept het een houvast en bepaald vertrouwen.

En jij wat heb jij met bijgeloof en vrijdag de 13e ?