Wat doet muziek met mij?

Er wordt mij vaak gevraagd van wat voor muziek ik eigenlijk houd. In mijn praktijk staat namelijk altijd ontspannen, enkel instrumentale muziek op. Heerlijk om naar te luisteren en bij weg te dromen. Is dat ook de muziek waar ik thuis naar luister? Nee.

Thuis luister ik echter naar andere muziek. Ik houd eigenlijk van veel verschillende soorten muziek. Sommige liedjes zet ik bewust op, andere liedjes zijn fijn als achtergrondmuziek. Het is maar net hoe ik me voel, wat ik nodig heb of kan gebruiken. Van het ene liedje word ik vrolijk, een ander liedje brengt juist ontspanning. Weer een ander liedje verwoord precies mijn gevoelens op dat moment. En het is niet zozeer de tekst die mij aanspreekt. Het zijn de klanken, de trilling. Dat is het gene wat bij mij binnenkomt en iets doet met mij.

Van Top40 muziek tot Keltische muziek

Dus ja, van wat voor muziek houd ik eigenlijk? Dat varieert enorm. Van Top40 muziek  tot aan “aparte” muziek. Even kijken, wat staat er op mijn Spotify…. Er staat muziek op wat mij herinnert aan vroeger en muziek van nu. Bijvoorbeeld: The Weeknd, Image Dragons, Miley Cyrus, Katie Perry, Pink, Tom Walker, maar ook DJ Tiësto, David Guetta, Armin van Buuren en zelfs de nieuwe nummers van Harry Styles vind ik leuk om naar te luisteren. Wat minder bekende namen zijn: Aurora, Eivor, Wardruna en Oscar and the Wolf. Als je ze beluistert merk je wel hoe verschillend ze zijn. Vroeger ging ik naar concerten als Depeche Mode, Smashing pumpkins, Bryan Adams, maar ook Celine Dion en UB40. Toen ben ik even gestopt, omdat ik niet meer tegen de drukte kon. Een paar jaar geleden heb ik de draad weer opgepakt en heb ik samen met mijn dochter weer een aantal concerten bezocht: Panic at the disco, Katy Perry, Melanie Martinez en de tickets van Eivor voor volgend jaar liggen al klaar.  Maar ook Keltische Ierse muziek vind ik geweldig. Ik ga graag naar festivals waar die muziek gespeeld wordt. Ook vind ik het heerlijk om naar mijn zoon te luisteren als hij piano speelt. Het enige waar ik niet van houd is hardrock en Nederlandstalige muziek zal je bij mij ook maar zelden horen.

Muziek met een boodschap

Ik gebruik ook muziek in mijn cursussen. Muziek met een boodschap en muziek met een trilling. Het liefst muziek in een taal die je niet verstaat, maar waar je voelt waarover het gaat. Het gaat dan om de trilling en de klanken. Muziek die bij je binnenkomt en die zorgt voor verbinding.

Overleden dierbaren, gidsen en/of engelen maken ook graag gebruik van muziek. Een bepaald nummer op de radio, wanneer je denkt aan een overledene. Of muziek met een tekst die ineens binnenkomt op het juiste moment. Iedereen kent dat wel.  Toeval bestaat niet.

De geneeskracht van muziek

De trillingen in muziek hebben veel meer invloed op ons leven en lichaam dan wij in eerste instantie denken. Lage muziektonen doen ons aarden, zetten jou en mij even stil en brengen ons weer in verbinding met onze voorouders. Hoge muziektonen openen ons hart, creëren ruimte voor onze ziel en nemen ons mee naar een hoger bewustzijnsniveau.

Muziek brengt ons in bepaalde stemmingen. Het kan ons vrolijk maken, verdrietig, ontspannen, etc. Muziek raakt ons op verschillende niveaus in ons onderbewustzijn. Muziek heeft een sterk genezende werking, zowel op fysiek, emotioneel als mentaal niveau. Muziek dringt diep door tot op celniveau. De trillingen maken blokkades los en laat onze energie weer stromen. Muziek geeft je handvaten om je gevoelens en emoties een plek te geven.

Ook neurologisch onderzoek wijst uit dat muziek goed voor je is. Muziek activeert ons hele brein. Het is een van de krachtigste middelen om emoties op te roepen en een veilige manier om negatieve gevoelens te verkennen.

Hoe hoger je trillingsfrequentie, hoe meer je vanuit je hart leeft, hoe meer je verbonden bent met jezelf, je gevoel en intuïtie.

Hoe fijn is het niet om af en toe muziek super hard te zetten, zodat de klanken, de tonen, de trillingen alles bij je losmaken…om heerlijk mee te zingen…mee te brullen…. Of juist een zacht muziekje om je te ontspannen, mee te laten nemen door de klanken, de melodie, alsof je heerlijk in de zon, in een bootje dobbert midden op zee…

Muziek is een universele taal

Muziek is meer dan een liedje wat jou aanspreekt. Muziek is een taal, een trilling. Het stemt ons af op het universum. Muziek vind je dan ook terug in alle culturen. Muziek doet je verwonderen, verbazen, emotioneren, herinneren en het verbind je met anderen. 

Ik wil graag een nummer met je delen. Een krachtig nummer, terug naar de tijd van Odin, de tijd van de Vikingen. Luister hier naar het fragment, neem er de tijd voor en voel wat het met je doet.

Wardruna en Aurora – Helvegen (Live)

De volgende link is naar een artikel, gepubliseerd in het magazine Psychologie.

https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/waarom-muziek-goed-is-brein/